What?

Moeder Zuid-Oost-Vlaamse is een studentenclub, die Leuvense studenten verenigt, hoofdzakelijk afkomstig uit de streek Zuid-Oost-Vlaanderen (Aalst, Oudenaarde & Dendermonde). Elke dinsdag vergaderen de leden in hun clubcafé den Boule, alwaar ze zich ze voorbereiden op een nacht vol festiviteiten en plezier. Regelmatig organiseren de leden speciale activiteiten zoals een rolling in Brussel of een weekend naar het buitenland, of zitten ze samen met andere clubs uit alle studentensteden die Vlaanderen rijk is. De ZOV is daarnaast bekend om haar Galabal te Gent, dat jaarlijks zo'n 800 enthousiastelingen trekt, en haar TD's, die steevast een hoogtepunt in het feestjaar der Leuvense studenten vormen.

 

 

Algemene Info

Opgericht: 1978

Alma Mater: KU Leuven

Stichter: Leo Van Steenberge v. Stichter

Senior: Charles Vander Stichele v. Hannibal

Clubavond: Dinsdag

ClubcaféDen Boule

Clubkleuren: rood, blauw, geel

Clublied: cft. Bart Van Essche v. Tricolor

Leuze: Delectatio, Alacritas & Soleritia

 

 

 

Who?

Traditioneel bevolken vooral studenten uit Oudenaarde en Aalst de club, al zijn er ook leden uit Gent en omgeving, en zelfs enkele West-Vlamingen die een band hebben met het Zuid-Oost-Vlaamse land. Ieder jaar verwelkomen de Zoffers een aantal nieuwe leden in hun midden (voor meer info: zie de newsfeed op de homepage onder 'schachtenwerving'). De leden worden bestuurd door het praesidium (zie tab 'Leden'), dat op het einde van het academiejaar verkozen wordt. Momenteel wordt de club geleid door Charles Vander Stichele.

 

Geschiedenis?

De ZOV werd in 1978 opgericht door Leo Van Steenberge. Ze bouwde voort op de fundamenten van drie teloor gegane clubs met een grote traditie: Den Domper (Aalst), Het Ros Beiaard (Dendermonde) en De Oudenaerdsche Club (Oudenaarde). Al vanaf het begin had de club tot doel studenten uit Zuid-Oost-Vlaanderen te verenigen, zowel in de studie als het uitgaansleven. Historisch gezien bevolkten vooral mensen uit Aalst (1978-1990) & Oudenaarde (1990-2005) de club, en iets minder volk uit Dendermonde.

 

Meteen na haar oprichting sloot de club zich aan bij het Seniorenkonvent Leuven en de Oost-Vlaamse Gilde, en ook vandaag maakt ze nog deel uit van deze twee overkoepelende verenigingen. Enkele jaren na de oprichting introduceerde men ook de clubnamen, en vanaf 1983 (onder Christophe De Landtsheer v. Prins) werd ook het systeem van 'pedigrees' ingevoerd, waarbij alle schachten een clubnaam krijgen volgens dezelfde letter van het alfabet (al naargelang het academiejaar een andere letter). Eind de jaren '80 krijgt de club ook haar eigen clublied, geschreven door Bart Van Essche (v. Tricolor), te vinden op pa 56 in de studentencodex.

 

Het wapenschild wordt gekenmerkt door de karakteristieke zirkel en drie symbolen uit de lokale folklore: De Bril van Oudenaarde, het Ros Beiaard van Dendermonde en de Ajuin van Aalst. De clubkleuren zijn rood, blauw en geel, en symboliseren de kleuren van Den Domper en De Oudenaerdsche Club (rood-geel), en de Dender die ertussen vloeit (blauw).

 

Doorheen de tijd mochten de Zoffers verschillende cafés hun thuis noemen. In chronologische volgorde waren dit: 'De Nele' (Hogeschoolplein), 'De Confrater' (Grote Markt, nu 'Bar Louis'), 'De Vagant' en recentelijk 'Den Boule'.

 

Rond 2003 ging de club, na 25 schitterende jaren, kort ten onder. In 2004 werd ze echter al snel heropgericht door Edmond Van Steenberge (v. Oaker), de zoon van de stichter. Sindsdien bloeit de ZOV opnieuw als nooit tevoren.

 

© 2020 Hagrid Productions